Al jarenlang organiseren we vanuit de Stichting Evangelisch Werkverband gebedsretraites. De allereerste retraite was in april 2001. Er volgden er nog vele met deelnemers uit heel verschillende kerken. In deze retraites zoeken we Gods aangezicht door lofprijzing, dankzegging, voorbede, stilte en andere gebedsvormen, zoals de Lectio Divina. Zingen, bijbellezen en bidden zijn de hoofdelementen van de retraites. Daarnaast is er de onderlinge ontmoeting. De retraites zijn ook geschikt voor predikanten, voorgangers en leidinggevenden.

Vanaf 2014 bieden we vier retraites per jaar aan. Allereerst zijn er twee Retraites voor Gebed en Vasten, in maart en in juni. In deze retraites wordt er niet gegeten, wel gedronken. We doen onszelf vooral tegoed aan het Woord van God en aan het gebed. Vervolgens zijn er ook twee Kleopasretraites, of wel Retraite in stilte - Kleopasdagen, meestal in mei en oktober. In deze retraites wordt er wel gegeten, maar niet gesproken. We geven elkaar drie dagen lang het cadeau van de stilte ! De eerste Kleopasdagen als driedaagse retraite waren van 3 t/m 6 oktober 2013.

Daarnaast ben ik (Jan Minderhoud) betrokken bij een Vasten-retraite voor leidinggevenden, jaarlijks van dinsdag t/m donderdag in de eerste of tweede week van januari. Zie Retraite voor gebed en vasten, januari

Wat betreft de Retraites voor Gebed en Vasten (maart en juni) is ons aanbod:

1. Donderdagmorgen 22 maart (aankomst vanaf 10.00 uur, start 11.00 uur) t/m zaterdagmiddag 24 maart 2018 (uiterlijk 14.00 uur), in Klein Sion, Leuvenheim (onder Zutphen).

De prijs voor deze retraite (in de Veertigdagentijd, op weg naar Pasen) komt op € 92,- pp. Een verzoek om zelf linnengoed en handdoeken mee te nemen. Een lakenset huren kost € 7,- extra, een handdoekenpakket € 2,-.

Leiding:             Antoinette de Bruijn-Ambags en Jan Minderhoud
Aanmelden:       per e-mail bij Jan Minderhoud, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , tel. 0341-561948 én bij Antoinette de Bruijn-Ambags, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 030-6012068, uiterlijk twee weken tevoren, liefst eerder.


2.  Donderdagmorgen 7 juni (aankomst vanaf 10.30 uur, start 11.00 uur) t/m zaterdagmiddag 9 juni 2018 (uiterlijk 14.00 uur) in Huize Elisabeth,Denekamp, net boven Oldenzaal, in het prachtige Twentse landschap.

Deze retraite kost € 95,- (en € 3,50 extra voor wie ter plaatse handdoeken huurt; bedlinnen is bij de service inbegrepen)

Leiding:           Jan Minderhoud en Henk IJmker.
Aanmelden:     per e-mail bij Jan Minderhoud, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 0341-561948 én bij Henk IJmker, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 030-6352728, uiterlijk twee weken tevoren, liefst eerder.

 

Hoe en waarom vasten?
Richard Foster schrijft in Het feest van de navolging - groeien in spiritualiteit (Gorinchem, 1999):

  • "Sommige mensen hechten meer waarde aan het vasten dan de Schrift en het gezond verstand dat doen; anderen hebben het volkomen veronachtzaamd." (pag. 48)

  • "Wanneer we vasten, zien we niet zozeer af van voedsel;  we doen ons tegoed aan het woord van God. Vasten is feesten." (pag. 54)

In de retraites kiezen we voor het vasten volgens het klassieke model: niet-eten, wel drinken (water, vruchtensap, kruidenthee). Er zijn natuurlijk ook andere vormen van vasten, zoals soberheidsvasten, door geen lekkernijen te nuttigen, geen wijn, geen vlees (Daniël 1 en 10:2-3), of media-vasten (geen Internet, geen tv), of  …. Daarnaast is vasten ook een vorm van solidariteit met hen die dagelijks onvrijwillig moeten vasten, omdat er geen eten is.

In de praktijk blijkt het vasten (niet-eten) erg mee te vallen.
Voor alle duidelijkheid: vasten doe je dus niet als doel op zich, maar ter ondersteuning van het gebed. Je kunt wel bidden zonder te vasten, maar je kunt niet vasten zonder te bidden.
Wie medische of andere redenen heeft om niet geheel en al van eten af te zien, raadplege haar/zijn (huis)arts en neme ook even contact op met Jan Minderhoud. Medische redenen kunnen zijn: hartklachten, suikerpatiënten, zwangerschap. Over de praktische kant van het vasten valt nog meer te zeggen. Daarover meer in de brief die volgt na aanmelding.


Wat kan zo'n retraite met je doen?

Gerhard Heeringa deed voor het eerst mee aan zo'n retraite en schrijft:
'In juni 2017 deed ik mee aan een driedaagse vastenretraite op Klein Sion, een fraai gelegen voormalig klooster in Leuvenheim, vlak bij de rivier de IJssel. Twee en zeventig uur zonder vast voedsel. Nog nooit heb ik in zó korte tijd zoveel kruidenthee gedronken en ik moet zeggen: het viel alleszins mee. De reden dat ik aan deze retraite deelnam was dat ik een kruispunt in mijn leven nader en zoek welke ‘afslag’ ik zal nemen. De dagen met een vaste structuur van stilte, lofprijzing en gebed, Lectio Divina en niet te vergeten de ontmoetingen van hart tot hart, vlogen voorbij. De rust en de ruimte heb ik als weldadig ervaren en kwam uitgerust en ‘opgeladen’ thuis.  Nee, een email uit de hemel heb ik niet ontvangen. Wel het vertrouwen dat de Heilige Geest, de Soulmate, mij het goede spoor wijst, het stoplicht zo nodig op groen of rood zet en de overtuiging dat God niet loslaat het werk van zijn hand in mijn leven. Inderdaad: dit smaakt naar meer!'

Voor Donna Roodbeen-Leigh was het de tweede keer:
‘Het was voor mij de tweede keer dat ik mee deed aan deze retraite van bidden en vasten in Klein Sion, do. 15 – za. 17 juni 2017. Het vasten ging mij de tweede keer net zo goed af als de eerste keer. Daar zijn verschillende redenen voor. In een groep vasten is makkelijker. Je wordt daarin gestimuleerd. Je leest met elkaar de Schrift, je bidt voor elkaar en je zingt in lofprijzing liederen die op God gericht zijn. Dat alles geeft genoeg afleiding om het hongergevoel, dat zo nu en dan naar boven komt, te overwinnen en om blij te zijn met God alleen. Iedereen had in de groep gedeeld waarom hij op deze retraite was, zodat daarop biddend een antwoord gezocht kon worden. Dat deed ieder in zijn eigen persoonlijke proces. Een heel specifiek antwoord heb ik niet ontvangen, wel rust en vrede over mijn situatie en een verlangen om meer tijd vrij te maken om stil te zijn, in de Bijbel te lezen en te zingen. Met name het stil zijn heb ik als heel prettig ervaren. Deze gehele ervaring heeft mij moed gegeven om verder op weg te gaan, waarheen Hij ons leidt.’


 

We zien je aanmelding graag tegemoet !

Jan Minderhoud