Al jarenlang organiseren we vanuit de Stichting Evangelisch Werkverband gebedsretraites. De allereerste retraite was in april 2001. Er volgden er nog vele met deelnemers uit heel verschillende kerken. In deze retraites zoeken we Gods aangezicht door lofprijzing, dankzegging, voorbede, stilte en andere gebedsvormen, zoals de Lectio Divina. Zingen, bijbellezen en bidden zijn de hoofdelementen van de retraites. Daarnaast is er de onderlinge ontmoeting.

Vanaf 2014 bieden we vier retraites per jaar aan. Allereerst zijn er twee Retraites voor Gebed en Vasten, in maart en in juni. In deze retraites wordt er niet gegeten, wel gedronken. We doen onszelf vooral tegoed aan het Woord van God en aan het gebed. Vervolgens zijn er ook twee Kleopasretraites, of wel Retraite in stilte - Kleopasdagen, meestal in mei en oktober. In deze retraites wordt er wel gegeten, maar niet gesproken. We geven elkaar drie dagen lang het cadeau van de stilte ! De eerste Kleopasdagen als driedaagse retraite waren van 3 t/m 6 oktober 2013.

Daarnaast ben ik (Jan Minderhoud) betrokken bij een Vasten-retraite voor leidinggevenden, jaarlijks van dinsdag t/m donderdag in de eerste of tweede week van januari. Zie Retraite voor gebed en vasten, januari

Wat betreft de Retraites voor Gebed en Vasten (maart en juni) is ons aanbod:

1. Donderdagmorgen 22 maart (aankomst vanaf 10.00 uur, start 11.00 uur) t/m zaterdagmiddag 24 maart 2018 (uiterlijk 14.00 uur), in Klein Sion, Leuvenheim (onder Zutphen).

De prijs voor deze retraite (in de Veertigdagentijd, op weg naar Pasen) komt op ca. € 92,- pp (voorlopige prijs). Een verzoek om zelf linnengoed en handdoeken mee te nemen. Een lakenset huren kost € 7,- extra, een handdoekenpakket € 2,-.

Leiding:             Antoinette de Bruijn-Ambags en Jan Minderhoud
Aanmelden:       per e-mail bij Jan Minderhoud, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , tel. 0341-561948 én bij Antoinette de Bruijn-Ambags, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 030-6012068, uiterlijk twee weken tevoren, liefst eerder.


2. Donderdagmorgen 21 juni (aankomst vanaf 10.00 uur, start 11.00 uur) t/m zaterdagmiddag 23 juni 2018 (uiterlijk 14.00 uur) in Klein Sion, Leuvenheim (ten zuiden van Zutphen).

Deze retraite kost € 92,- pp (voorlopige prijs). Een verzoek om zelf linnengoed en handdoeken mee te nemen. Een lakenset huren kost € 7,- extra, een handdoekenpakket € 2,-.

Leiding:           Jan Minderhoud en Henk IJmker.
Aanmelden:     per e-mail bij Jan Minderhoud, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 0341-561948 én bij Henk IJmker, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 030-6352728, uiterlijk twee weken tevoren, liefst eerder.

 

Hoe en waarom vasten?
Richard Foster schrijft in Het feest van de navolging - groeien in spiritualiteit (Gorinchem, 1999):

  • "Sommige mensen hechten meer waarde aan het vasten dan de Schrift en het gezond verstand dat doen; anderen hebben het volkomen veronachtzaamd." (pag. 48)

  • "Wanneer we vasten, zien we niet zozeer af van voedsel;  we doen ons tegoed aan het woord van God. Vasten is feesten." (pag. 54)

In de retraites kiezen we voor het vasten volgens het klassieke model: niet-eten, wel drinken (water, vruchtensap, kruidenthee). Er zijn natuurlijk ook andere vormen van vasten, zoals soberheidsvasten, door geen lekkernijen te nuttigen, geen wijn, geen vlees (Daniël 1 en 10:2-3), of media-vasten (geen Internet, geen tv), of  …. Daarnaast is vasten ook een vorm van solidariteit met hen die dagelijks onvrijwillig moeten vasten, omdat er geen eten is.

In de praktijk blijkt het vasten (niet-eten) erg mee te vallen.
Voor alle duidelijkheid: vasten doe je dus niet als doel op zich, maar ter ondersteuning van het gebed. Je kunt wel bidden zonder te vasten, maar je kunt niet vasten zonder te bidden.
Wie medische of andere redenen heeft om niet geheel en al van eten af te zien, raadplege haar/zijn (huis)arts en neme ook even contact op met Jan Minderhoud. Medische redenen kunnen zijn: hartklachten, suikerpatiënten, zwangerschap. Over de praktische kant van het vasten valt nog meer te zeggen. Daarover meer in de brief die volgt na aanmelding.


Wat kan zo'n retraite met je doen?

Lia van Grootheest uit Bennekom deed voor het eerst mee aan een retraite voor gebed en vasten:
“Bijna drie dagen vasten. Ik had nog nooit een dag gevast met God. Zou drie dagen dan niet teveel zijn? Het viel erg mee! Vooral omdat je het als groep doet mét God. Het programma was mooi opgebouwd (met veel de Bijbel open) en niet te vol. Genoeg rusttijd - want vasten is best vermoeiend - en eigen tijd met God. Iedereen had z'n eigen redenen om te vasten maar de 'verwachting' van God deelden we met elkaar. Bijzonder om zo samen God te zoeken. Om eens niet met lege handen bij Hem te komen, maar met een offer: zwak zijn met een verlangen naar zijn kracht. En dan wil God duidelijk kracht geven, zag ik ook bij vele anderen in de groep.   
Ik was wat bang dat het een 'ervaring' zou zijn die in de drukte van het gewone leven zo weer zou wegebben, zoals zoveel ervaringen. Ik verwonder me erover dat dat niet zo is. Nu, een maand verder, werkt het nog steeds door. Een versterkte rust en kracht in God. Ik sta daar eerlijk gezegd bijna versteld van. Zoals ik naderhand in een boekje over vasten las: 'Waarom heeft God iets wat zo simpel lijkt - bidden en niet eten - zo krachtig gemaakt?' Ik weet het niet, maar ik dank God ervoor.“

Erik van de Langemheen vertelt het volgende over zijn eerste retraite:
"Op 18 juni j.l. was het zover; twaalf deelnemers en twee leiders komen gewapend met een Bijbel, een Opwekkingsbundel en een Liedboek aan in Klein Sion, een klein klooster te Leuvenheim (onder Zutphen). Doel is drie dagen bidden en vasten; drie dagen apart zetten voor God. Elke dag zijn er onder leiding van Jan en Henk drie samenkomsten (ochtend – middag –avond). Hierin wordt uit de Bijbel gelezen, er wordt gezongen, we zijn stil of in gesprek. We behandelen samen het bijbelboek Hooglied. Dat ging pas tot me spreken toen we in groepjes uiteen de toepassing op ons eigen leven gingen bespreken. Het meest is mij nog wel de Lectio Divina en het luisterend bidden bijgebleven, omdat God hier door anderen heen (die mij niet kennen) zo duidelijk tot mij sprak. Ook bij anderen was dit het geval.
Het is bijzonder dat mensen uit het hele land samenkomen met hetzelfde doel; iedereen is hongerig naar meer van God. Het vasten is me erg mee gevallen; in een groep en in een omgeving waar alleen water, thee en vruchtensapjes zijn is het goed te doen. Het vasten werd beëindigd met het eten van het lichaam van Christus: door middel van het vieren van het Heilig Avondmaal."

 

We zien je aanmelding graag tegemoet !

Jan Minderhoud