Wanneer?

Donderdagmorgen 3 t/m zaterdagmiddag 5 april 2025.
Er is ruimte voor ongeveer 20 deelnemers.

Waar?

Bezinningscentrum Emmaus, Helvoirt (onder Den Bosch)

 

Meer info? Zie verder Retraites voor gebed en vasten - stilte retraites


Het zijn dagen om stilgezet te worden, om Gods aangezicht te zoeken in lofprijzing, dankzegging en Bijbellezing, om te bidden voor ons land, voor je eigen kerk of gemeente, voor wat dan ook.
De deelnemers komen uit verschillende kerken en gemeentes. Ook geschikt voor predikanten, voorgangers en leidinggevenden.

Jannie Westerink deed mee met een retraite in de coronatijd (25-27 maart 2021). Dit schrijft ze:
"Graag wil ik wat vertellen over de retraite voor bidden en vasten in de veertigdagentijd. Vasten had ik al vaker gedaan en dat smaakte naar meer! Omdat het thuis best lastig is om te vasten, had ik me (samen met mijn man Erik) voor de retraite ingeschreven. Wat was het bijzonder om met een kleine groep bij elkaar te zijn op zo’n mooie plek. Bij aankomst merkte ik al direct dat het helpt om 'het leven van alle dag' achter je te laten, stil te worden en je te laten voeden door het Woord van God. We startten met een Emmaüswandeling. Een mooie tocht om met iemand op te lopen, hem of haar te leren kennen door vooral naar elkaar te luisteren.
Tijdens de retraite lazen en spraken we over het lijden en sterven van Jezus. Het kwam heel 'dichtbij'. Soms was het alsof ik er als omstander bij stond. Hoe zou ik daar gestaan hebben? Het gaf een diep besef van de ongelooflijk zware lijdensweg die Jezus voor mij is gegaan.
Het gesprek en gebed voor elkaar in de kleine groepjes tijdens de momenten van lectio divina waren heel waardevol. Wat was het ook heerlijk om samen te kunnen zingen, dat deden we in de buitenlucht. En wat is er mooier dan 'het vasten te breken' met een Avondmaalsviering…Het waren intensieve en onvergetelijke dagen. Ik vertrok naar huis met een verlangen en een gebed in mijn hart om 'het aan de voeten van Jezus zitten' vast te houden en beter te plannen in mijn dagelijkse agenda. En wie weet… geven we ons nog eens op voor de retraite."

Jolanda Klaasen deed voor het eerst mee aan een retraite voor gebed en vasten. Dit waren haar bevindingen:
“Ik stond begin 2019 op bepaalde kruispunten in mijn leven en had behoefte om stilgezet te worden en me te bezinnen. Na vier keer ‘nee’ gezegd te hebben op de vraag van een goede vriend om mee te gaan naar een retraite voor bidden en vasten, zei ik nu ‘ja’. Nou, dat ik had jaren eerder moeten doen! Vasten is een feest voor hoofd en hart, voor geest, ziel en lichaam. Zeker in een groep is de verleiding om te gaan eten veel minder zwaar dan ik had gedacht. Bovendien was er gewoon niks… ☺ Mijn ervaringen: wat een warm welkom, wat een rust, wat een zegen van de leiding uit die iedereen in zijn of haar waarde liet en op z’n gemak stelde. Het was een genot, een zegen, een bemoediging om zo met Gods Woord de diepte in te gaan en nieuwe inzichten te krijgen. Vooral de Lectio Divina, wat een mooi concept om in de stilte met een Bijbelwoord bij jezelf naar binnen te keren, om daar in de heilige ruimte van je ziel de stilte te laten landen. Ik ben er volgend jaar zeker weer bij! Dank jullie wel.”

Karen Zondag deed in 2018 voor het eerst mee aan een retraite voor gebed en vasten. Dit waren haar bevindingen:
"Als jongerenwerker en domineesvrouw zoek ik elk jaar een retraite om zelf weer opnieuw opgeladen te worden voor het werk in de gemeente. Dit jaar viel mijn keus op de retraite voor gebed en vasten op Klein Sion in Leuvenheim. Ik had geen ervaring met meerdere dagen volledig vasten, maar heb wel eerder gemerkt dat gedeeltelijk vasten best een opgave kan zijn. Het was dan ook verrassend dat de driedaagse me zo gemakkelijk afging. Het uit je dagelijkse omgeving zijn en tijd apart zetten voor God, de steun die je ervaart omdat je het samen met een groep doet en het programma van bidden, bijbellezen, zingen en ontmoeting / uitwisseling met elkaar heeft daar zeker bij geholpen. Verder heb ik me geestelijk goed voorbereid op de retraite en sloot deze mooi aan op een periode van bezinning en nieuwe keuzes maken waar ik al in zat. Bijzondere momenten van de retraite waren voor mij het één op één contact met een groepsgenoot aan wie ik gekoppeld was. Tijdens de Emmaüswandeling vonden we al herkenning bij elkaar. Om dan op de laatste dag samen avondmaal te delen, was heel bijzonder en intiem. Verder vond ik het mooi dat iedereen in de groep zijn eigen inbreng had. Tijdens de samenkomsten werden regelmatig liederen geopperd en gedachten gedeeld. Ook in de kleine groep waarmee we de Lectio Divina deden, had iedereen een bijdrage met een bemoedigend woord of een gebed. Bij het afscheid nemen was het goed te merken dat er in die paar dagen een band was ontstaan. Ik heb zelf van de retraite meegenomen het vasten vaker in mijn dagelijkse leven in te passen en zou in de toekomst zeker graag nog een keer een dergelijke retraite meemaken."