Jan Minderhoud, Geloof en gender, zoeken naar een begaanbare weg,
KokBoekencentrum, maart 2025

Woorden van aanbeveling

Onze samenleving kenmerkt zich door een toenemende subjectivering. Emoties krijgen ruim baan in maatschappelijke discussies. Ervaringen spelen een belangrijke rol in beleidsvorming. Feiten lijken er minder toe te doen. Anders gezegd: subjectieve gevoelens zijn nu de feiten die ertoe doen. Sociale media gaan volop in deze stroom mee. Ook in het debat rondom gender is dat zichtbaar. In dit boek doet Jan Minderhoud een uiterst geslaagde poging om de context van het genderdebat te duiden en een aantal heilige huisjes van commentaar te voorzien. Dit alles doet hij met groot respect voor degenen die aan het genderdebat deelnemen. Dat hij dit debat instapt vanuit een bijbels-christelijke visie en met liefde en eerbied voor de geschapen werkelijkheid, zal de lezer zeker verder helpen.

Prof. dr. dr. Frank G.H. Hartmann is filosoof en als hoogleraar verbonden aan de Radboud Universiteit. Zijn filosofisch werk richt zich op de manier waarop mensen over zichzelf spreken en nadenken. Hierin staat de betekenis van het ‘woord’ (logos) centraal.

Dit boek is noodzakelijk en komt op het goede moment. Het helpt christenen te begrijpen wat er gebeurt in onze cultuur. In toegankelijke taal neemt Jan Minderhoud de lezer mee in zijn eigen ontdekkingstocht. Hij legt een spanning bloot tussen begrippen als geslacht en gender, tussen genderdysforie en genderidentiteit, tussen een diagnose door een professional of een zelfgekozen identiteit. De medische wetenschap en gezondheidszorg bevinden zich niet in een vacuüm. Een jongere noemt zich non-binair. Ouders krijgen te maken met een tiener die zich trans noemt. Docenten en jeugdleiders ontmoeten er soms meer dan één in dezelfde groep. Predikanten en pastoraal werkers ervaren de spanning tussen pastoraat en ethiek. Als theoloog die met beide benen in de praktijk van gebed en gesprek staat, schuwt Jan Minderhoud moeilijke vragen niet en zoekt hij een weg vanuit de bijbelse gegevens. Een weg om achter Christus aan te gaan, met onze geest, onze ziel én ons lichaam.

Elise van Hoek-Burgerhart MSc is socioloog en werkzaam bij NPV | Zorg voor het leven, een organisatie die zich bezighoudt met medisch-ethische vragen. Samen met anderen werkt zij aan een boek over sekse, gender en genderdysforie en de achterliggende culturele ontwikkelingen.

Jan Minderhoud schreef zijn nieuwe boek vanuit een persoonlijk geraakt zijn door de pastorale nood van mannen en vrouwen, jongens en meisjes die worstelen met identiteitsproblematiek. Het boek is vrucht van diepgaande studie, volhardend gebed en pastorale ervaring. Naast een heldere en informatieve beschrijving van de hedendaagse gendertheorie geeft de auteur ruim aandacht aan bijbelse en theologische overwegingen. Gesteld voor het dilemma of het leven te beschouwen is als een keuzemenu dan wel als een geschenk dat ons door een hogere instantie is gegeven, kiest Minderhoud onomwonden voor het laatste. Dat uitgangspunt bepaalt zijn ethische afwegingen rond onder meer transitie in hoge mate. Hij houdt vast aan het binaire uitgangspunt dat man en vrouw naar Gods bedoeling de twee fundamentele bestaanswijzen van het mens-zijn vormen. Tegelijkertijd verliest hij nergens de pastorale gevoeligheid en nuanceringen uit het oog.  Dit boek is een aanwinst voor ieder die zich nader wil oriënteren op een terrein vol indringende vragen en zich daarbij binnen bijbelse kaders wil blijven bewegen.

Prof. dr. Jan Hoek is emeritus hoogleraar van de Evangelische Theologische Faculteit Leuven en van de Protestantse Theologische Universiteit, Utrecht.

Geloof en gender komt op het goede moment. Regenboogpaden, nieuwe voornaamwoorden, tienermeisjes die zeggen dat ze non-binair zijn - tien jaar geleden waren ze in Nederland vrijwel afwezig. Wat betekent dit en wat zien we om ons heen gebeuren? Is dit simpelweg de emancipatie van een transgenderminderheid die gaande is? Of is er meer aan de hand en bevinden we ons misschien in een culturele revolutie? Jan Minderhoud neemt ons mee in zijn zoektocht naar inzicht. Dat hij gegevens en gedachten op een open en toegankelijke manier ordent, is iets wat vandaag zeer welkom is.

Drs. Tineke van der Waal M.Litt. is freelancejournalist en schrijft met name over ontwikkelingen rond geslacht en gender. Zij werkt momenteel aan een boek over mensen die leerden leven met genderdysforie zonder medisch ingrijpen.