Afgelopen maand las ik op mijn vakantie het boek van Agnes Huizenga en ds. Wim Noordzij over ‘klanktaal’, zoals dat in de NBV-vertaling heet. Tongentaal. Een waardevol boek! Al is het maar omdat Wim en Agnes uitleggen dat klanktaal een broodnuchtere gave van de Geest is, je kunt ermee beginnen en stoppen wanneer je wilt. Er is dus eigenlijk niets vreemds of extatisch aan. Of het 'vreemde' moet 'm hierin zitten dat je niet goed weet wat je bidt, omdat het klanken zijn (klanktaal) die doorgaans geen bestaande taal vertegenwoordigen. Soms echter weer wel, dan spreekt iemand in tongen en dan blijkt de Koreaanse toehoorder perfect Koreaans te horen, misschien zelfs in een dialect. Want de Geest waait waarheen hij wil. In alle gevallen mag je klanktaal zien als een hemelse taal (want door de Geest gegeven) of zelfs als de ‘taal van engelen’ (1 Kor. 13:1).

In de meeste gevallen hoeft klanktaal dus geen bestaande taal te zijn. Het is dan ook vooral een taal voor de binnenkamer, voor de aanbidding, de voorbede of de geestelijke strijd. Het is om deze reden dat Paulus kan zeggen: "Ik zou willen dat u allen in klanktaal kon spreken" (1 Kor. 14:5). Tongentaal of klanktaal kan ook gezongen worden, en als meerderen dat doen, kan dat heel melodieus klinken. Ik heb het meermalen meegemaakt en kon dat alleen maar als de aanwezigheid van God ervaren. Even een stukje hemel op aarde!

Tot slot: waarom is klanktaal ook goed 'om je hersens goed te gebruiken'? Omdat het een (aan)bidden met je rechterhersenhelft is. Net als bidden met muziek, beeldende kunst, dans, beweging. Mijn linkerhersenhelft heeft vaak rust nodig (ik zit makkelijk in het verbale, de kennis, de cognitie, soms ook in mijn gebedstijden). Maar Paulus roept op om niet alleen te bidden met het verstand, maar ook te bidden ‘met je geest’ (1 Kor. 14:14-15). Klanktaal brengt dit op een heilzame manier in balans. Zelf laat ik, als variant, mijn lichaam vaak voor me bidden (en mijn hoofd doet dan nauwelijks tot niet mee). Zie daarvoor Gebedswandeling. Klanktaal past in dat stramien.

Samengevat: Klanktaal is een boek dat veel inzicht geeft en tegelijk heel praktisch is! Want het eindigt met een stappenplan om klanktaal te kunnen ontvangen. Niet in die zin dat tongentaal maakbaar is (als zou het uit de hemel te downloaden zijn), maar wel in de zin dat jij ernaar uit kunt strekken: ‘Jaag de liefde na (dat eerst!) en richt u op de gaven van de Geest’ (1 Kor. 14:1).

Jan Minderhoud