Heer, leer ons bidden in deze angstige tijden!

In de afgelopen weken werden velen van ons wakker geschud door de zware terroristische aanslagen in Brussel en Lahore, met vele doden en gewonden. In onze regionale krant die vandaag bezorgd werd, stonden bij foto’s van de 32 omgekomen slachtoffers hun persoonlijke verhalen en dan komt het allemaal nog dichterbij. Wat een leed en ellende hebben de nabestaanden de rest van hun leven te dragen... Wat zullen zij daar een moed en kracht voor nodig hebben...

Midden in deze verwarrende en vaak angstige tijden is het geen geringe opgave om als voorbidder of gebedsgroep je plaats in te nemen. Hoe bid je in tijd van nood en angst? Van waaruit bid je? Ook als voorganger in kerkdiensten worstel ik met deze vraag en opdracht.
Op toerustingsavonden heb ik vaak gezegd dat het meest krachtige en volwassen gebed is: “Here, help”. Uit het diepst van je ziel mag dat blijven klinken! "Onze hulp is van de Heer die hemel en aarde gemaakt heeft" (Psalm 121:2, 124:8). Laat dat maar klinken voor Brussel en Lahore en al die andere plaatsen waar mensen in grote nood en ellende verkeren! "Zend uw bijstand voor geest, ziel en lichaam."

De afgelopen week kreeg ik uit Duitsland, van het landelijke gebedsnetwerk Der Wächterruf een zeer goede gebedshandreiking die ons als bidders in Nederland verder kan helpen, om in deze tijd onze plaats als voorbidders in te nemen. Geef hem door aan je medebidders, wellicht ook aan voorgangers.
Dat het jullie tot steun en bemoediging mag zijn.
Je vindt de handreiking - en nog veel meer, ook bemoedigende berichten! - in de doorlink naar de twee gebeden in: Voorbede voor Europa en terreurdreiging

In de dienst van de voorbede hartelijke verbonden.

Robbert Jan Perk

                       -------------------------------------------------

"De veiligste plek op aarde is het centrum van de wil van God en de weg van Jezus
     - zelfs al zou dat ergens in het hart van Islamitische Staat zijn.
 En de onveiligste plek is buiten Gods wil, daar waar de boze het voor het zeggen heeft."
 

Jan Minderhoud