Al jarenlang organiseren we met een team gebedsretraites. De allereerste retraite was in april 2001. Er volgden er nog vele met deelnemers uit heel verschillende kerken. In deze retraites zoeken we Gods aangezicht door lofprijzing, dankzegging, voorbede, stilte en andere gebedsvormen, zoals de Lectio Divina. Zingen, bijbellezen en bidden zijn de hoofdelementen van de retraites. Daarnaast is er de onderlinge ontmoeting. De retraites zijn ook geschikt voor predikanten, voorgangers en leidinggevenden.

Vanaf 2014 bieden we vier of vijf retraites per jaar aan. Allereerst zijn er twee Retraites voor Gebed en Vasten, in maart en in juni. In deze retraites wordt er niet gegeten, wel gedronken. We doen onszelf vooral tegoed aan het Woord van God en aan het gebed. Daarnaast zijn er jaarlijks drie Kleopasretraites, of wel Retraite in stilte - Kleopasdagen, meestal in maart, juli en oktober. In deze retraites wordt er wel gegeten, maar niet gesproken. We geven elkaar drie dagen lang het cadeau van de stilte ! De eerste Kleopasdagen als driedaagse retraite waren van 3 t/m 6 oktober 2013, er zijn er daarna nog vele gevolgd.

Wat betreft de Retraites voor Gebed en Vasten (maart/april, in de Veertigdagentijd en in juni, na Pinksteren) is ons aanbod in 2023:

Donderdagmorgen 30 maart (aankomst vanaf 10.15 uur, start 11.00 uur) t/m zaterdagmiddag 1 april 2023 (uiterlijk 14.00 uur), in Bezinningscentrum Emmaus te Helvoirt (zuidelijk van Den Bosch).
De prijs van de retraite is € 109,50 pp.. Dat is inclusief lakenpakket (verplicht). Wie zelf geen handdoek(en) meeneemt, betaalt ook € 3,50 voor een handdoekenpakket. Er is een mogelijkheid tot korting voor studenten of minder draagkrachtigen. Er is ruimte voor ongeveer 20 deelnemers.
Leiding:             Antoinette de Bruijn en Jan Minderhoud

Woensdagmorgen 7 juni (aankomst vanaf 10.15 uur, start 11.00 uur) t/m vrijdagmiddag 9 juni 2023 (uiterlijk 14.00 uur), in Abdijhof Marienkroon, Nieuwkuijk (westelijk van Den Bosch).
De prijs van de retraite is € 103,- pp.. Voor deze retraite is het mogelijk om zelf linnengoed en handdoeken mee te nemen. Een lakenset incl. handdoekenpakket kost € 9,00 extra. Er is een mogelijkheid tot korting voor studenten of minder draagkrachtigen. Er is ruimte voor ongeveer 20 deelnemers.
Leiding:             Jan Minderhoud en Joke Nijeboer

Aanmelden:       per e-mail bij Jan Minderhoud, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 0341-561948 (alleen 8.30 - 9.00 uur)

Na aanmelding voor een retraite ontvangt u van Jan Minderhoud jaarlijks een email met uitnodiging voor de retraites van het komende jaar. In het kader van de nieuwe privacy-wetgeving (AVG,vanaf 25 mei 2018) heb ik formeel uw toestemming nodig om deze mail te sturen. Mocht u geen prijs meer stellen op deze mail, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met de volgende regel:“Graag geen mails meer over retraites en andere gebedsactiviteiten.”

Hoe en waarom vasten?
Richard Foster schrijft in Het feest van de navolging - groeien in spiritualiteit (Gorinchem, 1999):

  • "Sommige mensen hechten meer waarde aan het vasten dan de Schrift en het gezond verstand dat doen; anderen hebben het volkomen veronachtzaamd." (pag. 48)

  • "Wanneer we vasten, zien we niet zozeer af van voedsel;  we doen ons tegoed aan het woord van God. Vasten is feesten." (pag. 54)

In de retraites kiezen we voor het vasten volgens het klassieke model: niet-eten, wel drinken (water, vruchtensap, kruidenthee). Er zijn natuurlijk ook andere vormen van vasten, zoals soberheidsvasten, door geen lekkernijen te nuttigen, geen wijn, geen vlees (Daniël 1 en 10:2-3), of media-vasten (geen Internet, geen tv), of  …. Daarnaast is vasten ook een vorm van solidariteit met hen die dagelijks onvrijwillig moeten vasten, omdat er geen eten is.

In de praktijk blijkt het vasten (niet-eten) erg mee te vallen.
Voor alle duidelijkheid: vasten doe je dus niet als doel op zich, maar ter ondersteuning van het gebed. Je kunt wel bidden zonder te vasten, maar je kunt niet vasten zonder te bidden.
Wie medische of andere redenen heeft om niet geheel en al van eten af te zien, raadplege haar/zijn (huis)arts en neme ook even contact op met Jan Minderhoud. Medische redenen kunnen zijn: hartklachten, suikerpatiënten, zwangerschap. Over de praktische kant van het vasten valt nog meer te zeggen. Daarover meer in de brief die volgt na aanmelding.


Wat kan zo'n retraite met je doen?

Erik van Amersfoort deed voor het eerst mee in de Veertigdagentijd, 10-12 maart 2022. Dit waren zijn bevindingen:
"Donderdag 10 maart ga ik voor de eerste keer op retraite. Wel wat ingelezen, gekeken en voorbereid. Maar eigenlijk vooral met een houding van ‘ik ga het meemaken’. Beetje spannend ook wel, want ja, hoe gaat dat met wildvreemden, een andere plek en dan ook nog eens vasten….
Die ochtend eet ik niks meer en ga ik op reis naar het mooie Leuvenheim. Wat een geweldige plek en wat een rust! Een groot kruis in de tuin maakt duidelijk Wie deze dagen centraal zal staan: mijn Verlosser, Redder en Heiland Jezus. Voel direct dat dit ook iets is waar ik enorm aan toe ben. De rust, even weg uit de drukte en de hectiek.
Vanaf mijn kamer heb ik uitzicht op het kruis. Een groot cadeau deze dagen is het fantastische weer samen met een leuke groep mensen. De openheid, kwetsbaarheid en goede gesprekken doen me goed. He kan niet anders of dat heeft te maken met het feit dat we allemaal de Heer dienen. En wat is het dan mooi dat deze dagen het thema ‘getuigen van Jezus’ centraal staat.
Het vasten viel erg mee. Thuis bleef het vaak bij een dagje. Want ja, vrouw en kinderen bleven hun weg naar de koelkast vinden en dan is de verleiding op een gegeven moment te groot. Maar op deze locatie is er geen volle koelkast, geen voorraadkast en we doen het ook met elkaar. En vooral: je wordt rijkelijk gevuld met aanbidding, lofprijzing en verdieping in Zijn Woord. Daarnaast zijn er ook nog eens sapjes, thee en water.
De combinatie van het samenzijn met de groep en de rustmomenten ertussen vond ik erg mooi. Samen Bijbellezen, dat overdenken, luisterend bidden, zingen en in gesprek zijn. Alles kon je in je eigen tijd overdenken en bij God brengen. Ook de ‘zorgen’ die ik van huis had meegenomen kon ik daar in alle rust bij God brengen. Ik mocht antwoorden ontvangen door (samen) te bidden, door teksten uit de Bijbel en door wat anderen tegen me zeiden. Het was zo goed. Of anders heerlijk op de kamer met muziek of heerlijk naar buiten en daar met Hem zijn.
Het was een feest om mijn geloof te delen met anderen en samen opgebouwd te worden. Dichtbij de Bron en met Jezus. Ook heeft het me weer aangespoord om nog meer te getuigen van Jezus.
Al met al heb ik enorm genoten!"

Delano Charmes deed mee op het eind van de coronatijd (3-5 juni 2021) en schrijft:
“Al in 2020 wilde ik meedoen met deze retraite, maar het ging door corona niet door. Daarom was ik blij dat er dit jaar wel een retraite was. Alle deelnemers en ook ik stonden open voor wat God kon gaan doen in ons leven op deze retraite. Een verduidelijking in een actuele situatie of een aparte ervaring, alles was mogelijk. Zelf was ik eraan toe om aan de Heer te laten zien dat ik klaar was voor Zijn weg met mijn leven op dit moment.
Alle onderdelen van het programma vond ik passen. Samen zingen, stil zijn, Bijbel lezen. De structuur van de dag sloeg aan en niemand had het verlangen om te eten. Het vasten was voor niemand een probleem. Ook het samen wandelen en de balans om wel of niet met iemand op te trekken was fijn. Zo was er voor elke deelnemer plek om zichzelf te zijn.
Bijzonder vond ik het dat ik gelijk in het begin iemand ontmoette met wie ik kon delen hoe ik het afgelopen jaar heb beleefd en die ook die beleving had.
Ik kreeg, midden in de nacht, een gebed op mijn hart, dat ik heb opgeschreven. Dit gebed was voor mij bijzonder omdat het woorden waren die ik in deze periode mocht uitspreken naar God. Heel toepasselijk in mijn situatie. Ik vond het een bemoediging.
De diepgang die wij allen bereikten bleek wel op de laatste dag toen wij voor elkaar woorden van kennis hadden. In een klein groepje mocht je na stil zijn woorden delen, zonder eerst te praten en elkaar persoonlijke verlangens te vertellen. Toch waren de woorden heel raak voor een ieder. Al met al een mooie periode. Ik heb geleerd dat het fijn is om regelmatig met vasten speciale tijd voor God apart te zetten. Een aanrader voor een ieder die met God de persoonlijke band wil versterken.”

Nico Keuper deed mee aan een retraite terwijl we nog in de eerste golf van de coronatijd zaten (11-13 juni 2020). Dit schrijft Nico:
"Wat een bijzondere dagen waren het om met z’n veertienen te vasten en te bidden in Leuvenheim. Drie dagen van onthaasting, onthouding, ontmoeting, ontspanning. Met bijbellezingen en overdenkingen met veel stilte en tijd om te luisteren, maar ook was er ruimte voor luchtigheid en vrolijkheid. In verwondering aan de voeten van Jezus zitten, zijn woorden van liefde ontvangen of doorgeven. Het maakte me dankbaar, rustig en blij.
Na een hectische periode in mijn leven had ik een sterk verlangen om de rust en richting van God opnieuw te ervaren. Om tot bezinning te komen en opnieuw de stem van de Heer te mogen verstaan, de Heer die betekenis aan mijn leven geeft. En is het eigenlijk best fijn om je even niet druk te hoeven maken over eten of drinken.Vasten helpt echt als je merkt dat je geestelijke honger en dorst hebt naar de aanwezigheid van God. Hem te mogen ervaren in de stilte na een overdenking, in  het delen van gedachten, door samen te bidden. En zelfs ook weer in het zingen, dat we gelukkig, dankzij het mooie weer, buiten konden doen. Rondom het kruis, met de voeten in het gras.
Het vasten heb ik niet als een gemis ervaren, maar als een stimulans om op God gericht te blijven.  Om los te komen van alledaagse zorgen en beslommeringen. En om Gods stem beter te kunnen verstaan.
Fijn vond ik ook dat er in het programma voldoende ruimte was voor een wandeling in het bos of langs de oevers van de IJssel, of voor andere vormen van ontspanning.
Heel kostbaar vond ik het om in de veilige setting van een kleine groep levensvragen met elkaar te kunnen delen,  voor elkaar te mogen bidden en elkaar liefdevol te mogen zegenen met woorden van kracht en wijsheid. Heel duidelijk was de Heilige Geest aan het werk om ons te verkwikken en opnieuw toe te rusten.
Uiteindelijk was op zaterdag het brood van het avondmaal een waardige afsluiting van het vasten en konden wij daarna versterkt Zijn weg, dé Weg weer volgen … Ja, het was voor mij echt een heerlijke oase in een tijd van crisis, en zeker geen overbodige luxe. Ik had nog best een paar dagen willen doorgaan. Ik kan iedereen die behoefte heeft aan rust of een nieuwe impuls in zijn/haar geestelijk leven, aanraden om eens (of vaker) mee te doen aan deze vastenretraite."

Gerhard Heeringa deed voor het eerst mee aan zo'n retraite en schrijft:
'In juni 2017 deed ik mee aan een driedaagse vastenretraite op Klein Sion, een fraai gelegen voormalig klooster in Leuvenheim, vlak bij de rivier de IJssel. Twee en zeventig uur zonder vast voedsel. Nog nooit heb ik in zó korte tijd zoveel kruidenthee gedronken en ik moet zeggen: het viel alleszins mee. De reden dat ik aan deze retraite deelnam was dat ik een kruispunt in mijn leven nader en zoek welke ‘afslag’ ik zal nemen. De dagen met een vaste structuur van stilte, lofprijzing en gebed, Lectio Divina en niet te vergeten de ontmoetingen van hart tot hart, vlogen voorbij. De rust en de ruimte heb ik als weldadig ervaren en kwam uitgerust en ‘opgeladen’ thuis.  Nee, een email uit de hemel heb ik niet ontvangen. Wel het vertrouwen dat de Heilige Geest, de Soulmate, mij het goede spoor wijst, het stoplicht zo nodig op groen of rood zet en de overtuiging dat God niet loslaat het werk van zijn hand in mijn leven. Inderdaad: dit smaakt naar meer!'

Ook voor Marleen Verhulst was het de eerste keer:
'Ik nam deel aan de driedaagse retraite van Bidden en Vasten, die ditmaal plaatsvond in Denekamp, op een rustiek kloosterachtig oord. Omdat ik zowel onbekend was met de organisatie als met de organisators, wist ik niet wat ik kon verwachten. Ik stond daarom open voor alles, zolang het maar te maken had met Gods aanwezigheid en Zijn wil zoeken ☺ Wij, zes deelnemers, werden afwisselend geleid in gebed, lofprijs, stilte en bijbellezing door Jan en Henk, gedurende drie bijeenkomsten per dag. Dat deden we in kringvorm, en omdat de groep zo klein was, ontstond er al snel een openhartige sfeer waarin we van alles met elkaar konden delen.  Dat vond ik heel bijzonder: ik had (bijna) niemand uit deze groep ooit eerder ontmoet, en toch ontstond er al snel een veilige basis van vertrouwelijkheid. Dat maakte dat we – ook al kwamen we allemaal met onze eigen ‘agenda’ en verlangens – al snel eensgezind waren in gebed en lofprijs. In deze vertrouwelijke setting waren het ook een paar keer de deelnemers die een (deel van een) bijenkomst voorbereidden. Daardoor werd het niet zo’n ‘top-down’-retraite waarin deelnemers die ene leider moeten volgen. We droegen allemaal bij aan vorm, inhoud en richting. Ik vind het lastig om iets te zeggen over de werking van Gods Geest in deze retraite, ik kan eigenlijk alleen voor mijzelf benoemen dat ik weet dat Hij in mij gewerkt heeft. Ik kwam met vragen en verlangens, en Hij is daar op zijn manier aan tegemoet gekomen: veel completer en diepgaander dan ik het had kunnen verzinnen.  Deze bijeenkomsten vlogen steeds voorbij. Tussendoor was er tijd om te rusten, te wandelen in de prachtige omgeving of elkaar in ontspannenheid nader te leren kennen. Op zaterdagmiddag sloten we met elkaar af met avondmaal, en namen we hartelijk afscheid van elkaar – alsof we elkaar al jaren kenden.'

Voor Donna Roodbeen-Leigh was het de tweede keer:
‘Het was voor mij de tweede keer dat ik mee deed aan deze retraite van bidden en vasten in Klein Sion, do. 15 – za. 17 juni 2017. Het vasten ging mij de tweede keer net zo goed af als de eerste keer. Daar zijn verschillende redenen voor. In een groep vasten is makkelijker. Je wordt daarin gestimuleerd. Je leest met elkaar de Schrift, je bidt voor elkaar en je zingt in lofprijzing liederen die op God gericht zijn. Dat alles geeft genoeg afleiding om het hongergevoel, dat zo nu en dan naar boven komt, te overwinnen en om blij te zijn met God alleen. Iedereen had in de groep gedeeld waarom hij op deze retraite was, zodat daarop biddend een antwoord gezocht kon worden. Dat deed ieder in zijn eigen persoonlijke proces. Een heel specifiek antwoord heb ik niet ontvangen, wel rust en vrede over mijn situatie en een verlangen om meer tijd vrij te maken om stil te zijn, in de Bijbel te lezen en te zingen. Met name het stil zijn heb ik als heel prettig ervaren. Deze gehele ervaring heeft mij moed gegeven om verder op weg te gaan, waarheen Hij ons leidt.’


 

We zien je aanmelding graag tegemoet !

Jan Minderhoud