Foto: vertegenwoordigers van vijf stromingen van interculturele kerken - je hebt hier als het ware de wereldkerk bij elkaar:
1. Orientaals Orthodoxe Kerk (Eritrees)
2. Oosters Orthodox (Antiocheens)
3. Rooms Katholiek (Pools)
4. Protestants (Indonesisch)
5. Evangelisch / Pinksterbeweging (Armeens)

----------

 


Wist je dat er in ons land ongeveer één miljoen christen-migranten zijn? Eén miljoen! Dan hebben we alle Polen, arbeidsmigranten en koningin Maxima meegeteld. En ongeveer evenveel moslims. Vooral christenen uit Derdewereldlanden hebben het hier niet makkelijk. Moslimmigranten evenmin.

Even een paar feiten, uit de mond van een Nigeriaanse pastor in Amsterdam, Moses Alagbe:

  • Er zijn migranten die een hele dag werken voor vijf euro. Ze hebben geen officiële papieren en daar wordt op afschuwelijke wijze misbruik van gemaakt.
  • Als ze die papieren wel hebben, dan kunnen werkgevers misbruik maken van het feit dat die migranten de Nederlandse regelgeving niet kennen. Je neemt gewoon een migrant voor zes maanden in dienst, stuurt hem na drie maanden naar huis, en laat hem daarna weer solliciteren op dezelfde baan. Op de arbeidsmarkt komen ze zo geen stap verder.
  • Dan al die jonge meisjes die gedwongen in de prostitutie werken. Geronseld door mensenhandelaars die gouden bergen beloven. Maar ondertussen …
  • Dan de migrantenkerken. Daar heb je er bosjes van in Nederland. Meestal klein, en vooral in de grotere steden. In de grotere steden huren die migrantenkerken een pand op een bedrijventerrein, om op zaterdag of zondag samen te kunnen komen, en betalen dan asociaal hoge huren. En als het terrein weer anders voor gebruikt kan worden, met meer economisch gewin, dan wordt hen verteld dat ze moeten vertrekken.
  • Tot slot: er zijn schrijnende verhalen van migrantenkerken die zaken wilden doen met een protestantse kerk, om een kerkgebouw over te nemen, en van een koude kermis thuis kwamen. Beroerde transacties, vastpinnen op de kleine lettertjes.

Ik hoor die verhalen omdat ik eenmaal per kwartaal bid met pastores van migrantenkerken. Interculturele kerken, moet ik eigenlijk zeggen. In een van de grote steden. Op initiatief van Simon de Kam, een predikant die voor de helft van de week is vrijgesteld om bruggen te bouwen tussen witte kerken en die interculturele kerken. 'Verbindend specialist', heet dat keurig.
Wil je een keer meebidden? In 2019 kan dat op woensdag 11 september en woensdag 11 december, steeds van 10.30 tot 12.30 uur in een van de grote steden van ons land. Meer weten? Mail dan met ds. Simon de Kam, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . De data voor 2020 moeten nog worden vastgesteld, maar het is altijd op een woensdag in de derde maand van het kwartaal.

En wil je weten waar er in Nederland of in je eigen regio interculturele kerken zijn? Klik dan hier op de site die in juni j.l. gelanceerd werd. Bij die gelegenheid werd deze foto gemaakt: