Gisteren was die derde kerkdienst over de reizen van Paulus. Zes diensten over Paulus, dat is voor mij een waar avontuur....
Aan het slot van Handelingen 15 vind je in een paar zinnetjes een berichtje waar een wereld achter zit: een conflict tussen Paulus en Barnabas: "Nemen we Johannes Marcus nou wel of niet mee op onze missie?" De uitkomst is bekend: de wegen scheiden en er worden vanaf dat moment twee zendingsteams gevormd i.p.v. één. Ook door een conflict heen kan delen blijkbaar vermenigvuldigen zijn ... Bij conflicten hoeven er niet altijd verliezers te zijn. Soms is een conflict gewoon nodig.

 

We hebben daar ook nog dat andere conflict naast gelegd: dat tussen Paulus en Petrus, Galaten 2:11-14. Als het mij vraagt, had Paulus geen assertiviteitscursus nodig, maar wel een klein lesje in conflictbeheersing. En heeft Petrus hem ter plaatse bijgepraat over het woord van Jezus in Matteüs 18:15-17 - dat je iemand eerst onder vier ogen terechtwijst ... Tenslotte had Petrus dat zelf uit de mond van Jezus gehoord, Paulus niet.

Wil je de complete preek, incl. enkele doorkijkjes in de conflicttheorie, ontvangen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

En bid alvast het volgende gebed in geval je te maken hebt met een lastige relatie, waarin bijvoorbeeld irritatie een rol speelt:
“Barmhartige Vader, ik leg mijn irritatie in Uw handen. Jezus, ik leg dat in Uw doorboorde handen. Laat mij er geen verkeerde dingen mee doen of zeggen. Laat het geen schade toebrengen aan Uw Koninkrijk. Laat de duivel er geen voordeel op halen. Maar laat Uw vrede heersen in mijn hart. Laat Uw boodschap van verzoening het uiteindelijk winnen.”