Vanaf 2010 heeft de Werkgroep Gebed van het Evangelisch Werkverband (binnen de PKN) samen met diverse andere organisaties een project voorbereid dat in 2013 50 dagen lang aandacht wil geven aan het gebed.
Dit project is in veel kerken en gemeentes tussen Pasen en Pinksteren uitgevoerd.In sommige kerken wat dat pas in 2014.

Op drie niveaus gingen gemeenten ermee aan de slag: in samenkomsten voor de hele gemeente, in kringverband en persoonlijk of in het gezin. In groepen kon gebruikt gemaakt worden van een variëteit aan gebedsvormen.
Het doel van dit alles was dat we meer en beter leren bidden en ontdekken hoe we door gebed kunnen groeien in het leven met God. Voor het project was een keur aan materialen ontwikkeld voor kinderen, jongeren en volwassenen. Ook preekschetsen voor acht zondagen waren beschikbaar.

De reacties op het project zijn bijna overweldigend. We merken dat het project een geweldig goede impuls heeft gegeven. Een greep uit de reacties:

  • Elke zondag in de eredienst aandacht voor het gebed, geweldig!
  • De kinderen van de nevendienst die via een gebedsmuur of een gebedsboom wekelijks bij de noodzaak van het gebed bepaald werden.
  • Het dagboekje, in zeer toegankelijke stijl geschreven, dat door jong en oud gelezen én gebeden is. Eén van de reacties: "Het dagboekje van 50 dagen vind ik geweldig. Het is als het ware een APK beurt voor je gebedsleven".
  • Op donderdag een muur van beloftes in de kerk: de beloftes uit de bijbel werden op post-it briefjes geschreven, op de muren en deuren geplakt en op Pinksterzondag door de kerkgangers meegenomen.
  • In een andere kerk was er 50 dagen lang wel een of andere vorm van gebedsontmoeting tussen mensen. Het rooster was zonder veel problemen 50 dagen lang gevuld.
  • Een ministrycursus die gestart werd met maar liefst 25 deelnemers.
  • Toerustingsavonden over het gebed, waarbij mensen voor het eerst met elkaar en voor elkaar gebeden hebben.
  • Meerdere gebedsavonden in verschillende stijlen: meditatie – praiseavond – Lectio Divina – Emmauswandeling – Taizé-viering – voorbede en zegening – verootmoedigingsavond Vesper.
  • Een nieuw gebedsuur in de gemeente.
  • Een gebedsronde langs alle werklocaties van het Leger des Heils en de enthousiaste reacties daarop. Bemoedigend voor cliënten én medewerkers.

Hoe nu als kerk, gemeente of korps verder na die 50 dagen? Hoe krijgt gebed een steviger plaats?
Er is daarvoor een document beschikbaar, mail met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Overigens kunnen de materialen voor de 50 dagen ook voor 2015 nog steeds besteld worden, zodat kerken en gemeentes (opnieuw) met het project aan de slag kunnen.
Zie http://www.ewv.nl/vorming/50dagen-op-weg-met-God-2015

Informeer voor alle zekerheid vooraf bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Er is ook een Handleiding om het project op te zetten ("Aan de slag").