Komende woensdag 2 maart begint de Veertigdagentijd, eindigend op Stille Zaterdag 16 april. Zelf ben ik bevoorrecht dat ik op weg mag met het gloednieuwe (en allereerste!) boek van Johan den Hartogh, al vele jaren de motor achter het Justice House of Prayer in Den Haag.

In 40 dagen met Jezus - voor iedereen die Jezus beter wil leren kennen! komen veertig veelal jonge auteurs aan het woord om hun reflecties op veertig kenmerken van Jezus te geven. Dat doen ze aan de hand van het bijbelboek Openbaring, vooral Openbaring 1 t/m 3.

Het doel van het boek is drievoudig:

1.  Jezus beter leren kennen. En dan niet alleen de vertrouwde kanten, maar ook spannende, nieuwe en intense kanten van Jezus die je wellicht uit je comfortzone gaan trekken.

2. Een stimulans geven aan je gebedsleven. Neem er elke ochtend even tijd voor, en praat de hele dag door te midden van je dagelijkse bezigheden met God/Jezus over wat je aan het ontdekken bent! De reflecties van de auteurs kun je eventueel pas later op de dag lezen, zodat je eerst ruimte geeft aan je eigen spoor met Jezus.

3. Dieper vertrouwd raken met de eerste drie hoofdstukken van het bijbelboek Openbaring. Wat zou Jezus tegen de kerk van vandaag in Nederland te zeggen hebben?

Johan den Hartogh geeft er in de inleiding de volgende tips bij:
Als je deze ontdekkingsreis in groepsverband kunt doen, is het helemaal mooi!
En, gebruik het acroniem ARK:
- Agreement: ik stem in met wie U bent in dit bijbelvers.
- Revelation: zou U mij nog meer inzicht willen geven in deze eigenschap van U?
- Keep it: wilt U mij ook helpen om het naar de praktijk toe te vertalen?

Zelf wil ik het boek lezen als dagboek op weg naar Pasen, maar in de Inleiding geeft Johan de ruimte om het boek bijvoorbeeld ook in veertig weken te lezen. Wellicht kunnen de afzonderlijke kenmerken van Jezus dan wat beter landen en dieper doorwerken. Hoe dan ook, na Pasen hoop ik mijn eigen reflectie op dit mooie boek te geven!

Parallel aan dit traject met het nieuwe boek van Johan den Hartogh hoop ik nog een traject te volgen. Vanaf woensdag 2 maart op weg gaan met de digitale retraite die de Jezuïeten ons al jaren aanbieden, zowel in Advent als in de Veertigdagentijd: zie https://www.ignatiaansbidden.org/ . Je ontvangt dagelijks een email, een kort bijbelgedeelte en vooral: verdiepende vragen.

Een gezegende Veertigdagentijd gewenst!

Jan Minderhoud