GAfgelopen maanden las ik een mooi boek(je) over gebed. Van David Benner, Open jezelf voor God – Lectio Divina en leven als gebed (2013), 160 pagina's.

Het bijzondere van dit boek is dat het zo’n veelheid aan gebedsvormen aanbiedt: praten met God, luisteren naar God, stil zijn, wandelend bidden (‘bidden met handen en voeten’), overpeinzen en nog veel meer. Een treffend citaat: “De zin van het bidden ligt niet in veel denken, maar in veel liefhebben” (Teresa van Avila). Kortom: bidden is tijd met je Geliefde doorbrengen. En dan eentje om over na te denken: dezelfde mensen, vooral evangelischen, die gebed middels muziek omarmen, zien gebed met vaste formuleringen als minderwaardig. Is dat niet merkwaardig?
Door het boek heen lees je ook een mooi pleidooi voor meer contemplatieve, zeg maar verstillende gebedsvormen. Dat heeft een ‘transformerende’ waarde: het reinigt, het zuivert, het brengt je dichterbij Christus, het maakt je meer mens zoals God dat heeft bedoeld. Over wat contemplatie is, bestaat veel onduidelijkheid. David Benner vergelijkt het met het turen naar een heldere sterrenhemel. Je kijkt niet als astronoom, je analyseert niet, maar je wordt met ontzag vervuld over de immense grootheid en grootsheid van het heelal. “Contemplatie is een manier om onszelf te openen voor het onuitsprekelijke, voor iets wat ons te boven gaat en waar we in verwondering naar turen. Het is kijken met ogen van verwondering, niet van verstand. We zouden kunnen zeggen dat het kijken is met de ogen van een kind.” (pag. 98)
Een mooi en nuttig boekje om je wandel met God te verdiepen en te verbreden. Of, zoals Benner dat zegt: om je eigen gebedsdialect te ontdekken!

 
Dit zijn de bevindingen van Annemieke Heerdink, zij las het boekje eerder dan mij:
“Ik ben al een tijdje met het onderwerp gebed bezig, maar pas toen ik dit boek las, vielen puzzelstukjes op hun plek. We worden bijvoorbeeld in de Bijbel opgeroepen om onophoudelijk te bidden. Ik vroeg me altijd af hoe dat dan kan. Na het lezen van dit boek is me dat veel duidelijker geworden. Je kan je hele leven als gebed aan Hem opdragen. Op zoveel verschillende manieren! Iedereen is weer anders en heeft andere uitingen; dat is juist goed. God is veelkleurig en veelzijdig. Ook inspirerend om andere manieren te ontdekken en uit te proberen. Wat mij ook trof in het boek was het stukje over eerlijk naar God toe zijn. Hij noemt het radicale eerlijkheid, niets ontziende oprechtheid. Gebed is de ontmoeting van ons echte ik met de echte God. (pag. 25). Wat mij betreft is dit boek een echte aanrader!”

Verder lezen? Ga dan naar:

Lectio Divina  - JezusgebedInnerlijk Gebed - Gebedswandeling

 

Jan Minderhoud