20 maart - Provinciale verkiezingen (en door ons 'getrapte systeem' vervolgens op 27 mei voor de Eerste Kamer)
23 mei - Europese verkiezingen.

Hoe moet je bidden voor de overheid, alle dagen van het jaar en ook in deze tijden van verkiezingen? Die vraag was ruim twee jaar geleden actueel in de Verenigde Staten, die vraag is in elk land en elke situatie actueel; onder dictaturen en in democratieën, in plaatselijke gemeentes, in de provincie en in ons land.

Bisschop Michael B. Curry van de Episcopaalse Kerk van de Verenigde Staten heeft behartigenswaardige dingen over gezegd, een week voor de inauguratie van Donald Trump, 45e president van de VS op 20 januari 2017. Hij zei toen het volgende:

1.    Omstreden verkiezingen die het land in pijn en verdeeldheid hebben gebracht.
2.    Een omstreden president en een omstreden tegenkandidaat die verloor.
3.    Fundamenteel christelijke waarden die op het spel staan, zoals liefde, menselijke waardigheid, barmhartigheid, de waarde van het ongeboren leven.

(Hoe) moet je dan bidden voor de overheid, voor de nieuwe president?
Curry: ‘Ik kán bidden omdat Jezus Christus de Heer is, de Koning van de wereld. Ik mág bidden omdat Jezus ons leerde ook voor degenen te bidden met wie we het oneens zijn, of die ons zelfs vijandig gezind zijn (‘Vader, vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen’). Ik móet zelfs bidden voor de overheden, omdat de Bijbel ons daartoe oproept: Psalm 72, 1 Tim. 2:1-2.”

Hoe bidden we dan? We mogen bidden voor hun welzijn, en vooral voor het welzijn van de natie en van de wereld: dat hun leiderschap in dienst van waarheid, recht en gerechtigheid zal staan en voor alle bijbelse waarden die er maar zijn.

Bidden doe je niet omdat je het in alle dingen met iemand eens bent. Bidden doe je omdat déze persoon (president, koning, premier, minister, provinciebestuurder) aangesteld is over een land of provincie. Je kunt bidden dat God de loop van de geschiedenis verandert en dat God het hart van een leider aanraakt.
Je móet zelfs bidden, omdat het tegelijk je eigen houding kan veranderen. Je leert om je vijanden lief te hebben. Je leert om je in daden uit te strekken naar de behoeftigen, naar wie geen stem hebben (in dit leven of als ongeboren leven, jm/rjp). Want bidden verandert allereerst iets bij jezelf.

Voor de volledige verklaring van bisschop Curry: http://www.episcopalchurch.org/posts/publicaffairs/statement-episcopal-church-presiding-bishop-curry-regarding-prayers-president

Voor gebeden voor de overheden en een gebed bij de verkiezingen: Gebeden voor de overheid en bij verkiezingen

Voor drie treffende gebeden voor dictators en vervolgers [Kim Jong-Un (Noord-Korea), Abu Bakr al-Baghdadi (Islamitische Staat) en president Afewerki (Eritrea)] zie Gebeden voor dictators die christenen en andere minderheden vervolgen


Robbert-Jan Perk
Jan Minderhoud