Op 1 maart lanceerde Jos Douma zijn nieuwe boek Samen luisteren in de stilte, over de lectio divina. Lectio Divina is een manier van bijbellezen die al sinds de vroegste monniken (de woestijnvaders) wordt beoefend en die gepaard gaat met stilte en meditatie. Het doel is om dichter bij het hart van God in zijn Woord te komen.
Om het inkijkexemplaar (10 pagina’s) te downloaden klik hier.


Lectio Divina kent vier stappen: lectio (lezen), meditatio (mediteren), oratio (bidden), en contemplatio (stilte).
In het boek Samen luisteren in de stilte. Lectio divina en 40 oefeningen wordt lectio divina eenvoudig uitgelegd en krijg je als lezer veel voorbeelden die kunnen inspireren om zelf aan de slag te gaan. Diverse auteurs dragen aan dit boek bij, onder wie de bekende predikant Jos Douma die al jaren bezig is om lectio divina in Nederland op de kaart te zetten, maar ook de veel gelezen monnik Anselm Grün, die schrijft welke plek dit bijbellezen in het klooster inneemt. Daarnaast zijn er bijdragen van auteur John Lapré, de Zweedse theoloog Peter Halldorf, monnik Thomas Quartier en radiopresentator en dominee Elsbeth Gruteke.


Het boek kan in de veertigdagentijd helpen om met lectio divina en de Bijbel op weg te gaan naar Pasen. Op meerdere plaatsen in Nederland zijn er inmiddels groepen gevormd die met dit boek en de lectio divina aan de slag gaan, zie daarvoor deze digitale kaart. Het streven is dat er in deze Veertigdagentijd (Aswoensdag 6 maart t/m 20 april) op 40 locaties Lectio Divina-bijeenkomsten zijn. Plaatsen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten die de praktijk van de lectio divina (het biddend lezen van de Bijbel) willen leren kennen en beoefenen. De locaties zijn goed over Nederland verspreid. Het gaat om kerken, retraitehuizen, kloosters, verenigingsgebouwen en huiskamers.
Een plek kan aangemeld worden als er aan deze minimum-voorwaarden is voldaan:

  • In deze veertigdagentijd 2019 zijn er minstens twee gelegenheden om op de betreffende plek een lectio divina-samenkomst bij te wonen (dat kan op een morgen, een middag of een avond zijn), met een accent in de stille week voor Pasen.
  • Er wordt zo mogelijk gebruik gemaakt van het materiaal dat hoort bij het boek Luisteren in de stilte. Er is een pdf-bestand ter beschikking (met korte informatie over lectio divina en een handreiking voor samenkomsten) dat kan worden gebruikt en een kaartje met suggesties. Aanschaf van het boek is dus niet verplicht.
  • Wil je meer informatie, lees dan hier meer.
  • Wil je hierover contact hebben? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Namens de voorbereidingsgroep,

Jos Douma, Ingeborg Jansen en Robbert Jan Perk
www.contemplatio.nl