10voortieners
In mijn gebedshoekje ligt vanaf december 2013 een scheurkalender: 10voortieners. Het is een prachtige initiatief van Youth & I in samenwerking met diverse jeugdorganisaties, om volwassenen te betrekken bij de leefwereld van tieners. In 70 dagen – ik neem daar minstens een heel jaar voor, alles met mate ! – krijg je elke keer een prikkelend item voorgeschoteld en soms een gebedsoproep.

Ik laat je meelezen in week 1, nr. 1, een bijdrage van Corjan Matsinger van Youth for Christ, onder het motto ‘Adolescents follow footsteps better than blueprints’:
“Jongeren volgen eerder voetstappen dan een plattegrond. Jongeren zoeken mensen met levenservaring en een innerlijk kompas dat hen helpt te navigeren in het leven. Er liggen hier enorme kansen voor de kerk, want grijze haren zijn er in de kerk genoeg te vinden!
In de vroege kerk bestond de catechese vaak uit één of twee leerlingen die met een mentor optrokken. Tijdens gezamenlijke wandelingen werden verschillende geloofs-issues behandeld. Voor tieners is het meest belangrijke van de catechese: de persoon die hen onderwijst. Ze willen horen over het geloof van iemand die het heeft. Iemand stelde in dit verband eens: Wij zijn de bijbel die jongeren lezen, de levende brief, het vijfde evangelie.”
Kortom: rolmodellen gevraagd, coaches, en relationeel jeugdwerk.

Aan deze scheurkalender 10 voor tieners kun je ook een gebedsactie koppelen. Projectleider van Youth & I is Wilma Luiten. Zij legt uit dat volwassenen, die de kalender gebruiken, juist daardoor voor een tiener gaan bidden. De kalender uit 2011 is intensief gebruikt in de Pinkstergemeente in Doetinchem, waarbij Wilma Luiten is aangesloten. De jongerenwerkers koppelden volwassenen aan een tiener. Twintig procent van de tieners mailde gebedspunten naar degene die voor hen bad. Wilma Luiten: 'Het mes sneed aan twee kanten. Tieners waarderden het gebed en volwassenen raakten betrokken bij het leven van tieners.'


Wil je de kalender bestellen? Voor € 10,- en nog wat verzendkosten heb je een schat in huis.
Kijk op www.tienvoortieners.nl

Tot slot: kijk ook eens op WakeUp Deborah, de uitdaging om 15 minuten per dag te bidden voor de nieuwe generatie, om een verschil te maken in het leven van kinderen en jongeren.

 

Jan Minderhoud