Inmiddels zijn er in Nederland, ook binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), meerdere teams Pastoraat voor Bevrijding en Genezing actief.
Zelf maak ik (Jan Minderhoud) deel uit van een team Pastoraat voor Bevrijding en Innerlijke Genezing in Ermelo, zie http://www.bevrijdingeninnerlijkegenezing.nl/ of anders https://hervormd-ermelo.nl/westerkerk/werkgroep-pastoraat-voor-bevrijding

Bevrijdingspastoraat is veel meer en veel breder dan het 'wegzenden van demonen'. Maar soms bidden we met mensen die echt door demonische machten worden gekweld en daardoor geremd worden in hun geestelijke groei. In dit artikel geven we een enkele handreikingen voor het gebed.

  1. Elders op deze website kun je lezen over het Jezus-gebed (op de ademhaling). Voor de geestelijke strijd en de Dienst der Bevrijding / bevrijdingspastoraat hebben we een variant ontwikkeld. Soms is het goed als een confident dit gebed bidt. Het geeft rust en vooral: het verbindt je met Jezus.

                        'Jezus is Heer’ (inademend) - ‘over elke macht van satan’ (uitademend).

  2. In de strijd met de boze en zijn leger des onheils, de geestelijke strijd, kunnen specifieke Bijbelgedeeltes en gebeden nuttig en nodig zijn. Een overzicht van Bijbelgedeeltes en gebeden in geestelijke strijd vind je hier.

  3. Satanisten zijn soms extra actief in Walpurgisnacht, jaarlijks 30 april - 1 mei. De volgende opzet om te bidden en te waken tijdens Walpurgisnacht kan behulpzaam zijn. Zie ook Gebeden voor satanisten (redding en bescherming) en ook Bidden als geestelijke strijd,met een doorlink naar een bijzondere toespraak van de Oegandese gebedsleider John Mulinde.

  4. Verder hebben we een intern document gemaakt over satanisme en de gemeente van Christus. Vooral nuttig als er vermoedens van infiltratie zijn. Het is een handleiding om meer inzicht te krijgen en vooral om te bidden (verootmoediging, voorbede, lofprijzing). Op aanvraag is het document beschikbaar. Vanwege de gevoeligheid van het onderwerp verzoeken wij om bij de aanvraag te vermelden om welke reden je dit document opvraagt.

  5. Voor wie verder lezen wil: er zijn tal van goede boeken over bevrijdingspastoraat en geestelijke strijd op de markt. De volgende twee boeken kwamen in 2012 'uit onze eigen keuken' op de markt. Ze zijn het makkelijkst te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (je betaalt dan een deel van de portokosten):


Jan Minderhoud en Jenö Sebök,
Vertrouw op Mij – Ik zal je vrede geven - het verhaal van een bijzonder bevrijdingspastoraat, nu slechts € 7,50

Over de inhoud:
"Ruim veertig jaar na haar geboorte krijgt Elze plotseling te maken met heftige verschijningen van boze geesten in haar leven. Ze manifesteren zich voor het eerst tijdens een gesprek met een pastoraal counselor, met wie ze al acht maanden op weg is wegens depressieve klachten. Er volgt een geestelijke strijd van drie jaar voordat Elze geheel bevrijd is. Dit boek beschrijft die strijd tot in detail. Hoe de demonen opspeelden en het leven van Elze probeerden te vergallen met gemene en bizarre streken. Maar ook hoe ze werden overwonnen door de kracht van Jezus Christus.
De geestelijke strijd heeft vele facetten. Slechts zelden komen mensen oog in oog te staan met de duistere machten en zeker niet zo intens als in het leven van Elze. Het was soms letterlijk een strijd op leven en dood. Elze leerde om in die situaties Jezus Christus aan te roepen. En dwars door dit alles heen begon God zelf tot Elze te spreken, met een zachte, liefdevolle stem.
Een onthutsend en onthullend boek over bevrijdingspastoraat. Een must voor iedereen die zich met bevrijdingspastoraat bezig houdt. Gelukkig zijn de meeste gevallen van bevrijdingspastoraat lang niet zo taai als die van Elze, zeggen de schrijvers die nauw bij deze strijd betrokken waren. Het boek geeft ook enkele prachtige doorkijkjes in de pastoraal-psychologische aspecten van het proces."

 

Jan Minderhoud, Demonen en de macht van Jezus – knellende vragen en vergeten thema’s in de Dienst der Bevrijding, nu slechts € 12,50

Dit boek is vooral een zoektocht rondom knellende vragen en vergeten thema’s. Een poging om net een laagje dieper te gaan dan de gangbare literatuur over de Dienst der Bevrijding. Daarom is er in dit boek aandacht voor vragen zoals:
- hoe is de verhouding met de gezondheidszorg, en dan vooral met de psychiatrie?
- Als iemand stemmen in zijn hoofd hoort, zijn dat dan altijd demonen?
- Kunnen plaatsen en voorwerpen demonisch belast zijn?
- En hoe zit dat met vloeken en invloeden vanuit het voorgeslacht: kunnen demonen ook ‘overgeërfd’ worden?
Tegelijk is dit boek heel praktisch: wat gebeurt er met iemand als iemand 'bezet gebied’ is of als iemands levenshuis 'gekraakt’ is? En vooral: hoe wordt zo iemand weer ‘vrij’? Wat is er voor nodig om, om dit beeld te gebruiken, het huis of de kamers van het huis te ontruimen en terug te geven aan de rechtmatige Eigenaar? Langs welke wegen kun je een team voor bevrijdingspastoraat opzetten? Wat gebeurt er nou eigenlijk in een bevrijdingssessie?

Voor de inhoudsopgave klik hier: Demonen en de macht van JEZUS - inhoudsopgave boek

Zie ook Speciaal aanbod van boeken, gebeds-CD en nog meer ....